keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Round Two

Noniin,

viime sunnuntaina palasin Tartoon aloittamaan kevadsemestrin eli kevätlukukauden, joka jo nyt vaikuttaa paljon työläämmältä ja samalla mielenkiintoisemmalta kuin syksy. Ehkä asiaan vaikuttaa sekin että tällä kertaa koulutyön aloitus tuntuu jo tutummalta kuin syksyllä kun kaikki oli uutta ja sekavaa. Ihan käsittämätöntä on se kuinka elämään ja opiskeluun ulkomailla täysin uudella kielellä voi tottua neljän kuukauden aikana näin täysin. Trust me, it's possible! Luultavasti paluu lomilta Tartoon helpottuu koko ajan ja ehkä täältä on lopulta vaikea irrottautua ja palata Suomeen harjoitteluihin ja töihin eläinlääkäriksi (tämä tosiasia on vielä niin outo, isona minä teen eläinlääkärin töitä :) )

Joululomaa sain viettää enemmän ja vähemmän 17.12. - 29.1. eli yli kuukauden. Koko tätä aikaa ei tietenkään voinut vain olla, koska eksamiviikot sijoittuvat tammikuulle. Heti joulun jälkeen alkoi pänttäysputki anatomiasta, kemiasta ja arenguloosta (en vieläkään keksi osuvaa suomennosta tuolle aineelle!). Opiskelun ja Tarton tenttireissun jälkeen täysin "tyhjäpäistä" lomaa olikin vain viikko tai vähän toista. "Loma-aika" kuulostaa siis pitkältä, mutta silloin on tarkoitus valmistua eksameille itsenäisesti. Itsekuria siis vaaditaan ettei kaikki aika kulu Suomessa ihan vaan olemiseen ;)

Uusi koulusemestri alkoi siis toissapäivänä maanantaina genetiikan luennolla ja jatkui englannin ja histologian praksoilla. Tällä semestrillä lukkari alkaa näyttää jo vähän enemmän eläinlääkisläisen omalta:

Ma (esmaspäev)
8-10 Veterinaargenetiika ja aretus, loeng (eli genetiikaa ja jalostusta)
10-12 Inglise keel (englantia)
12-14 Histoloogia lab. (histon labrat, piirretään mitä mikroskoopista näkyy ja mietitään mitä sieltä näkyy ;) )

Ti (teisipäev)
10-12 Koduloomade anatoomia loeng (anatomian luento)
(12-15 Eriloomakasvatus praktikum) (eli katsaus eri eläinten, esim. sikojen, hevosten ja nautakarjan pidosta ja hoidosta ym. tämän aineen sain hyväksiluettua, kiitos vuoden opiskelun kotieläintieteellä!)

Ke (kolmapäev)
8-10 Histoloogia loeng (histon luento)
10-14 Anatoomia praktikum (eli anatomiasalissa leikkelyitä, tällä hetkellä tutkitaan lihaksia)
(14-16 Raku ja molekulaarbioloogia) (hyväksiluettu jälleen kotieläintieteen ansiosta)

To (neljapäev)
9-11 Veterinaargenetiika ja aretus praktikum (genetiikan käytäntötunti)
(11-14 Eriloomakasvatus, loeng)
14-17 Loomabioloogia (eli eläinten suvut ja luokat ja eläinten tunnistusta ym. yleissivistävää eläinlääkärin tietoa)

Pe (reede)
Vaba (siispä vapaapäivä) :)


Vapaa perjantai ei tarkoita sitä että meillä olisi kolmepäiväinen viikonloppu, vaan sitä että silloin saamme vapaasti opiskella joko kotona tai tulla koulun dissektiosaliin kaivelemaan korjusia eli raatoja (kai se on oikea suomen sana tähän tilanteeseen?) ja kertailla käytännössä aihetta, jota olemme viikon praksoissa käyneet läpi. Yksi hyvä syy opiskella Tartossa: anatomiaa saa kerrata käytännössä kyllästymiseen saakka (vanhemmilta opiskelijoilta kuultua ;) ) Tämä runsas anatomian käytännön harjoittelu on kuulemani mukaan erona Suomen elukkapuolelle (oma päätelmäni, joka perustuu keskusteluun muutaman suomalaisen elukkalaisen kanssa, korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä?!)

Lukkari näyttää siis jo paljon enemmän eläinlääkiksen lukkarilta, mutta samalla se on kevätkaudella täynnä työläitä, tärkeitä ja laajoja aineita, joista suurimmasta osasta tulee olemaan laaja eksami eli tentti kevätkauden päätteeksi. Etenkin anatomian tähtäimet tuntuvat olevan käsittämättömän korkealla. Toisaalta tänään muutaman tunnin koulun jälkeen lueskeltuani sain jo haltuun suuriman osan koiran pinnallisista lihaksista, ehkä tehtävä ei ole mahdoton mutta tuntuu juuri nyt isolta palalta. Kevätkaudella olisi tarkoitus käydä läpi lihakset (kuiva ja märkäpreparaatit), kehaosad ja piirkonnad + sünoviaalmoodustised (siis kehon osia ja alueita suomeksi??), iho, karvat, kynnet, sisäelimet ja hengityselimistö. joka alueesta on oma suullinen vahearvestus, joka täytyy suorittaa hyväksytysti ennen loppueksamille osallistumista. Toinen ero Suomen eläinlääkikseen: suuliset eksamit ja välitentit ovat arkipäivää EMÜssa. Välitenteissä kuulustellaan joka aihealueen käsitteitä suoraan prepataatista. Osalle tulee esittää nimitys viroksi ja latinaksi, sekä joissain tapauksissa kuvailla osan funktiota elimistössä. Ei tule tylsää tänä keväänä, ei :D

Koulun vastapainoksi olen onneksi saanut johdettavakseni kaksi koirakouluryhmää Suolet ry:ltä. On ihana vaihtelu päästä koulun vastapainoksi touhuamaan koira- ja tokopiireissä vaikka oma koirani on tällä hetkellä vielä lahden toisella puolella. Aluksi oli tarkoitus että opetan yhden perustottisryhmän, mutta eilen sain johdettavakseni vielä "pentupallero" -ryhmän. Ei auta koirakuumetta tämä, ei :)))

Ainiin ja tsemppiä kaikille teille jotka urheasti olette aloittaneet vielä lähes 5 kuukautta kestävän kamppailun pääsykoekirjojen parissa! Itse odotan jännityksellä, mitä tapahtuu kun koetta ei enää rakenneta Galenoksen varaan... Tehkää järkevä lukuaikataulu ja älkää polttako itseänne loppuun heti alkuun, muutakin elämää saa olla kuin pääsykokeet! Ja laittakaa ihmeessä hakupaperit myös Viroon haitte sitten ihmis- tai eläinpuolelle. Jos joku haluaa tietää lisää hakemisen eri vaiheista ja käytännöistä tai saada vinkkejä hakemuksen kirjoittamiseen niin autan todella mielelläni! :)

5 kommenttia:

  1. Heips, ajattelin ottaa syötin kiinni ja kysellä heti jotain! Oon lueskellut sun ja parin muunkin tarttolaisen blogia mielenkiinnolla:) En löytäyt sähköpostia, joten kommentoin sitten tänne.

    Oon menossa lukion kakkosella ja mietin, mitä lukion jälkeen vois tehdä. Eläinlääkärin ammatti on ollut jo pienen tytön unelma, mutta hautasin sen vähäks aikaa - aattelin, etten oo tarpeeks fiksu ja hyvä koulussa sinne päästäkseni :-) En oo kuitenkaan keksinyt oikein mitään muutakaan ammattia, mihin olis niin paljon intoa lähteä opiskelemaan.. Asiaa ei auta se, että yksistä parhaista ja mielenkiintoisimmista parista viikosta oon viettäny eläinlääkärin matkassa..8) Ja kun joku sieltä teidän koulusta kävi puhumassa meidän koululla tästä mahdollisuudesta, innostuin vaan niin hurjasti! Kuulosti vaan just niin mun jutulta. Takaraivossa vaan huutaa ääni, etten tuu ikinä pääsemään:D

    Minkälaisella todistuksella Viroon kannattaa haaveilla pääsevänsä? Ja millasia arvosanoja pitäis ylppäreissä kirjoitella? Siitä en löytänyt mitään kovin tarkkaa tietoa etsiessäni. Oon lukenut pitkää matikkaa, fysiikka ja kemiaa, sekä biologiaa ja ajatellut niitä kirjoittavani ens vuonna (+ kielistä jotain). Sellasella jollain kasin(/ysin) keskiarvolla, eli en oo tosiaan mikään superoppilas:D Parempaankin varmaan pystyisi, ja sanottukin, et jos oikeasti haluaa jotain, sen eteen on valmis tekemään töitäkin. Mutta sais jotain tietoa, et pitäiskö mun haudata mun unelmani ja koittaa keksiä jotain muuta, vai oikeasti pohtia tätä:D

    Onko moni siellä opiskelevista suoraan lukiosta tulleita, vai opiskelleet esim. pieneläinhoitajaksi ensin? Oliskohan siitä tai jostain muusta hyötyä, jos heti ei sattuis pääsemään? En tiiä, onko sulla vielä noista niin paljoa kokemusta, mutta luulisin että jotai ainakin tiiät! :)

    Sori, vähän pitkä romaani, mutta toivottavasti ehdit vastailla:)

    VastaaPoista
  2. Moikka,

    huomasinpa juuri itsekin että en ole laittanut sähköpostia näkyville! Kiitos huomautuksesta, korjaan asian heti :)

    Koska olet nähnyt jo eläinlääkärin työssään ja silti motivaatio on säilynyt, uskon että halusi eläinlääkäriksi on todellista! Eläinlääketiede on raskas ala opiskella, mutta suuri motivaatio ja päämäärätietoisuus vievät läpi vaikka harmaan kiven. En näe mitään estettä, miksi et pääsisi opiskelemaan eläinlääkäriksi Suomeen tai Viroon! :)

    En osaa latoa tarkkoja faktoja siitä, millaisia arvosanoja sinun täsmälleen tulisi lukiossa saada, mutta jos keskiarvo pysyy kasin ja ysin vaiheilla niin eivät kirjoituksetkaan kamalan huonosti voi mennä ;) Koulun sivuilla esitellään erinäisiä kertoimia ja kaavoja, joilla hakijoille lasketaan omat pisteensä. Näiden pisteiden laskuun käytetään biologian, matematiikan ja kemian ylioppilaskirjoitusten arvosanoja. Lisäksi näiden aineiden pitkät oppimäärät opiskelleet oppilaat saavat hakiessaan pienen lisäedun, pidä siis kiinni pitkästä matikasta! Lukion päättötodistuksesta lasketaan vielä keskiarvo, jolla on silläkin rooli hakupisteiden laskussa.

    Itse luin pitkän matikan kaikki kurssit, mutta päädyin kirjoittamaan lyhyen matikan. Lukion päättötodistukseen jäi kuitenkin pitkän matikan arvosanat, mikä ei varmaan ole ollut huono juttu hakemustani arvioitaessa :) Kirjoitin itse lukiosta E:n paperit, vaatimustaso vaihtelee tietysti joka vuosi hakijoista riippuen. Itse kirjoitin äikän, englannin, ruotsin, lyhyen matikan, biologian ja terveystiedon.

    Meillä on useita suoraan lukiosta tänne tulleita, osa ei ole edes harkinnut Helsinkiä vaan ovat hakeneet suoraan tänne. Suurin osa taitaa sitten olla meitä yhden tai kaksi välivuotta pitäneitä, jotka olemme joko opiskelleet muuta alaa tai valmentautuneet Suomen pääsykokeisiin ja hakeneet Helsinkiin kerran tai pari. Meidän vuosikurssillamme on yksi valmistunut pieneläinhoitaja ja yksi juuri paperit saanut fysioterapeutti. Jos välivuosia tulee, suosittelisin opiskelemaan alaa, joka tavalla tai toisella liittyy eläinlääketieteeseen. Ensimmäisina tulee mieleen kotieläintiede (köh, köh, mainostusta :D), pieneläinhoitaja, biologia, fysioterapia, koirahieronta tai kemia, mitä vain keksit!

    Syy siihen että suosittelen juuri tuon suuntaisia aineita on Tartoon haettaessa kirjoitettava motivaatiokirje. Siinä vakuutetaan arvioijat yhden A4 -arkin avulla, miksi juuri sinun tulisi saada mahdollisuus opiskella EMÜ:ssa. Tässä kirjeessä on hyvä mainita kaikki alaan liittyvä kokemus, ratsastusharrastus, harjoittelut eläinlääkärin matkassa, tai aiempi eläinlääketiedettä tukeva koulutus. Motivaatiokirje on tilaisuus esitellä oma harrastuneisuus ja motivaatio opintoihin. Kirje kirjoitetaan englanniksi.

    Pakko sanoa, että viestisi olisi voinut hyvin olla minun kirjoittamani pari vuotta sitten! Lukion alussa kahmin opintosuunnitelmaan kaikki fy/ke/bi -kurssit sekä pitkän matikan ja ainut vaihtoehto oli eläinlääkis. Tokalla vuodella usko omiin kykyihin hiipui hetkeksi ja aloin karsia fyssan ja kemian kursseja, kun "emmä kuitenkaa pääse" -asenne otti vallan. Kolmannella vuodella heräsin siihen tosiasiaan että nyt se on opiskeltava ne ikävämmätkin aineet jos meinaa koskaan päästä eläinlääkäriksi! Niinpä tämä abi sitten otti kemian takaisin lukkariin ja istui kurssit läpi silloisten kakkosten kanssa :D Välivuoden aikana kotieläintieteen ohella kävin vielä aikuislukiossa opiskelematta jääneet fyssan kurssit, enkä ole hetkeäkään katunut sitä! Valmennuskurssi ja opiskelun aloittaminen Tartossa ovat olleet paljon kevyempiä, kun lukiotaso oli hallussa :)

    Vastasin sitten romaaniin romaanilla ;) Jos jäi jotain kysymyksiä vastaamatta niin kerro ihmeessä! Tuossa vielä linkki koulun sivujen hakijoille suunnattuun osioon (on englanniksi, ei vielä tarvitse osata eesti keeltä ;) )

    https://www.emu.ee/en/studies/veterinary-studies/

    VastaaPoista
  3. Yritän aina siirtää vastaamista "paremmalle ajalle" - lopulta käy niin, että siirtääsiirtää vaan, eli pakko nyt vihdoin:D

    Kiitos, toi oli aika tyhjentävä vastaus tän hetken tunnelmille! Motivaatiokirjeen tärkeydestä oon kuullut, et se on sellanen panostettava juttu, jos sinne aikoo!
    Sitäkin oon pohdiskellut, kuinka vaikeaa ja rankkaa on alkuun sopeutua toiseen maahan, kun ei edes kieltä osaa. Näitä kyllä varmaan ehtii pohtia tarpeeksi, jos sattuisi edes pääsemään sinne. Ehkä siitä jotenkin selviäisi - muutkin ovat!:D

    Matikasta luopuminen mulla ei oo käyny kyllä edes mielessä, vaikka se onkin nykyään melko haastavaa/työlästä, on se silti yks ehkä kivoimmista :-) Kaikki muut tuntuu vaan olevan ihan erimieltä:D
    Tuolla koulun sivuilla oonkin jo selaillut ja lueskellut! Noin muuten sä onnistuit kyllä tyhjentämään mun pään kysymyksistä loistavasti, tältä erää.. Heh, kuvailit justiinsa niin hyvin munkin lukioajan ajatukset, kohtalotoveri!:D

    Saas nähdä. Ilmeisesti mun pitää kuitenkin pitää tää haave virkeenä mielessä, ehkä se antaa viel vähän lisämotivaatiota opiskeluun! :-)

    VastaaPoista
  4. Moikka!
    Ihanaa, että oot alottanu kirjottamaan tätä blogia! Tosi kiva saada tietää asioista opiskelijan kantilta, eikä pelkästään virallisilta nettisivuilta :)
    Tosiaan oon myös tässä pari vuotta miettinyt siellä opiskelua (oon lukiossa kakkosella), koska mulla ei oo minkään näköstä mahdollisuutta päästä Suomessa opiskelemaan eläinlääketiedettä. Mulle tuli ihan kauhee alemmuuskompleksi tosta Evien kommentista, missä luki, että keskiarvo on 8-9 luokkaa... Nyt siis mietityttää, että pärjäisinköhän sittenkään minkäänlaisessa lääkiksessä. Pitkää matikkaa en lue (2½ kurssia tuli luettua, ja siihen se jäi), fysiikkaa oon lukenu kaksi kurssia huonolla menestyksellä, kemiaa yhden pakollisen, mutta bilsat ajattelin lukea kaikki mitä meidän koulussa on tarjolla (4 takana, 2 edessä), mutta siitäkin on tullut kutosia. Kirjottaa en aio muuta kuin matikan, englannin, ruotsin ja äikän (opo suositteli tekemään niin..).
    Oon myös ollut eläinlääkärissä kesällä auttamassa muutaman viikon ja tänä kesänä meen uudestaan samaan paikkaan, ja hinku eläinlääkäriksi vain kasvaa! Nyt siis haluaisin kuulla sun mielipiteen, kannattaako lähteä lukemaan eläinlääkäriksi huonolla koulumenestyksellä, vaikka unelma-ammattina se on ollut jo pikkutytöstä asti?

    PS. Toivottavasti jatkat kirjottelua koko opiskeluaikasi, tosi mielenkiintoista luettavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Karoliina!

      Bilsan kurssien lukeminen on erittäin kannatettavaa eläinlääkärin uraa ajatellen, samoin suosittelisin kahlaamaan läpi ainakin (orgaanisen) kemian kursseja. Ollessani lukiossa jätin myös aluksi suunnitelmista pois kemiat ja fysiikat ja heräsin juuri tokan vuoden lopussa siihen että niitä kyllä tulee tarvitsemaan jatkossa. Siispä kävin lukemassa osan kemian kursseista pikavauhtia abivuotena silloisten ykkösten ja kakkosten kanssa ja olen vain iloinen tästä päätöksestä. Olisikohan sinun mahdollista vaikka vain käydä tunneilla ottamatta kurssista arvosanaa? En tietenkään sano että ilman kemiaa opiskeleminen olisi täällä mahdotonta, mutta kaikesta pohjatiedosta on täällä ollut hyötyä :) Vuosikurssillamme taitaa olla muutama, joka ei ole aiemmin kemiaa juuri lukenut ja he ovat yhtä hyvin selviytyneet ensimmäisestä kemian kurssista läpi, se on vain vaatinut heiltä vähän ektrapanostusta kurssin aikana :)

      En ihan ole päässyt perille valinnassa tarkasteltavista syistä ja niiden "arvojärjestyksestä", mutta en usko että keskiarvo 9 yksin auttaa pääsemään tänne kouluun. Uskon että valintalautakuntaa kiinnostavat paljon myös motivaatiokirje ja muut alaan liittyvät harrasteet ja opinnot. Jos siis jossain vaiheessa tulee välivuosi eteen, kannattaa joko lähteä lukioon kertailemaan/täydentämään tai etsiä opiskeltava ala, joka tukee tänne pääsemistä. Esimerkiksi pieneläinhoitajan papereista ei varmasti ole haittaa, onhan sen kautta hakijalla jo paljon osaamista alalta :)

      Hienoa että olet jo päässyt näkemään eläinlääkärin työtä läheltä ja silti haluat eläinlääkäriksi! :) Kaikki tuo työkokemus kannattaa mainita tänne hakiessa!

      Tsemppiä opiskeluihin! Kun haluat ja yrität tarpeeksi paljon niin kyllä sinusta eläinlääkäri vielä tulee :)

      Poista