lauantai 7. joulukuuta 2013

Yliaikainen päivitys

Kauhistuin huomatessani että olen edellisen kerran ehtinyt kirjoitella jotain lokakuussa! Toisaalta tenttien, välikokeiden ja deadlinejen putki on ollut sen verran tiukka että marraskuu kokonaisuudessaan tuntui menevän ohi ihan huomaamatta. Tätä kirjoittaessani joululomaan on tasan kaksi viikkoa ja viisi tenttiä (tenttien lukumäärä tuntuu olevan toinen suosittu tapa laskea jäljellä olevaa aikaa eläinlääkisläisen lomaan :D)

Kahteen kuukauteen on mahtunut valtavasti tapahtumia, paljon käytännön praktiikan harjoittelua eri aineissa (diagnostiikka, siemennys jne) sekä koulun ulkopuolisia tapahtumia kuten osallistuminen virolaisen korporaatio Rotalian (mikä olisi oikea suomenkielinen nimi, osakunta?) satavuotistanssiaisiin. Tilaisuudessa edustimme Fraternitas Fennicaa, suomalaisten omaa yhdistystä täällä Tartossa. Lokakuun lopulla saimme osallistua myös Viron eläinlääkäripäiville jotka järjestetään Tartossa joka syksy. Luentojen teemana pieneläinten puolella oli sydämen ja hengitysteiden patologiat ja luennoimassa oli alan osaajia niin Virosta kuin ulkomailtakin. Marraskuun alussa saimme laboratoriokoulutuksen luonamme vierailevalta Movet -eläinläboratoriolta, joka piti todella kattavan esityksen eri näytteiden keräämisestä ja lähettämisestä edelleen laboratoriotutkimuksiin. Lisäksi tällä viikolla saimme osallistua eläinklinikoilla käytössä olevan tietokannan Provetin luennolle heidän tietojärjestelmänsä käytöstä. Tällaiset "ylimääräiset" eläinlääketieteen tapahtumat antavat aina lisäintoa omaan opiskeluun, kun välillä saa yhdistellä jo opittua ihan käytännön praktiikan kanssa, ihan kaikkea ei sitten kuitenkaan opi koulussa :)

Saatiin labraluennola kotiin vietäväksi setti erilaisia putkia ja labrakäsikirja ihmeteltäväksi


Marraskuu oli tosiaan täynnä erilaisia välikokeita ja lisäksi kiirettä aiheutti itseaiheutetut kaksi rästitenttiä ruokinnan kurssilta. Kevät oli niin täysi että jätin ruokinnan suorittamisen suosiolla syksylle, kun se kerran ol mahdollista. Kurssi koostuu siis kahdesta eri kokeesta: käytännön kokeesta, jossa tulee ennakkoon ratkaista 7 eri ruokintamallia eri eläimille ja eri tuotantomalleihin (liha- ja maitotila, sikala..) ja kokeessa sitten esittää valmiit ruokintamallit opettajalle sekä vastailla kysymyksiin eri eläinten ruokinnan perussäännöistä (minkälaista rehua ummessa oleva lehmä tarvitsee, entäpä porsas tai emakko jne..). Tämän suorituksen jälkeen toinen koe perustuu luentomateriaaleihin ruokintafysiologiasta (lehmän rehunkäyttö, pötsin mikrobien rooli, eri ravintoaineiden rooli..) Itselleni tuo ensimmäinen koe, eli ruokintasuunnitelmien tasapainottaminen excelin kanssa oli se aikaa vievämpi osa. Lopulta pääsin vastaamaan taulukot ensimmäiselle ja sain luvan osallistua toiseen eksamiin joka menikin sitten ensimmäisellä yrityksellä läpi arvosanalla B :) (täällä on siis käytössä arvostelu A-F, E vastaa Suomen yliopiston 1:stä)

Ruokinnan suorittamisen jälkeen oli vuorossa pitkään odotettu Suomen -vierailu ja Suomen omat eläinlääkäripäivät. Suomessa teemana oli pieneläimissä onkologia (kasvaimet) ja tuotantoeläinpuolella kävin kuuntelemassa teemaan sopivasti ruokinnan aiheuttamista sairauksista ja niiden hoidosta ja profylaktikasta. Samalla vierailulla kävimme myös toisen koirani kanssa kokeilemassa mitä muistamme tokosta. Osallistuimme voittajaluokkaan Mikkelissä 30.11. ja tuloksena oli ihan mukavalla fiiliksellä tehty VOI3, olin todella tyytyväinen koiran tekemisen meininkiin :) Sunnitteilla olisi taas lämmitellä tokoa enemmän kun olen pidemmän aikaa Suomessa, luultavasti siis tammikuussa sekä kesällä 2014. Onneksi koiran toinen omistaja eli siskoni treenailee välillä Wepen kanssa, ettei ote lajiin ihan kokonaan katoa ;) Harrastus ei kuitenkaan ole mitenkään supertotista, tulos tulee jos tulee ja tärkeintä on että koirakolla on kivaa kehässä :) Samaiselta Suomen -vierailulta myös Wäinö jäi hoitoon jotta allekirjoittanut voisi keskittyä täysillä viimeisten viikkojen opiskeluun. Osittain koira jäi Suomeen myös siksi että sitä toivottiin, enkä pistänyt vastaan koska nyt saan olla myöhään kirjastolla vielä koulunkin jälkeen!

Huh, tuntuu mahdottomalta yrittää tiivistää kahta kuukautta yhteen postaukseen! Ehkäpä nyt vihdoin ryhdistäydyn päivittämään kuulumisia vähän ahkerammin :D Jospa siis suosiolla siirryn tähän viikkoon:

Eilen juhlistettiin Suomen itsenäisyyspäivää myös Tartossa: Raekojaplatsin kellot soittivat kahdelta Finlandian ja illalla suomalaiset opiskelijat kokoontuivat yhdessä virolaisten ystävyskorporaatioiden kanssa juhlistamaan Suomen itsenäisyyttä. Tämä oli nyt jo kolmas vuosi kun en ole Suomessa kotona seuraamassa presidentin vastaanottoa, mutta ei se tämäkään uusi perinne hullumpi ole, ehkäpä itsenäisyyspäivästä on tullut vieläkin vähän juhlavampi ulkomaille muuton jälkeen? :)

Kynttilöitä ei tänä vuonna allekirjoittaneella ollut, mutta jotain sinivalkoista ikkunalle sentään löytyi

Tämä päivä on mennyt farmakologian parissa, lopputentti on heti maanantaina. Farmakologian kurssilla olemme jo tehneet kuusi välikoetta eri aineryhmistä (antibiootit, tulehduskipulääkkeet, anestesia jne) ja nyt nämä kaikki pitäisi järjestellä itselleen selviksi kokonaisuuksiksi. Tentti tulee olemaan osaksi kirjallinen ja osaksi suullinen, mikä tarkoittaa että aloitamme kirjoittamalla tentin, jonka jälkeen menemme paperin kanssa opettajan luokse, joka esittää täydentäviä kysymyksiä ja pyytää korjaamaan mahdollisia virheitä ja epätarkkuuksia (joita ei tietenkään tule ;) ) Heti tiistaina olisi jo seuraava tentti, aiheena siemennys. Kunhan farmakologian on ensin saanut johonkin kuosiin, pitäisi alkaa kertailla myös siihen seuraavaan tenttiin. Tekemistä ei puutu, mutta palkintona tästä kaikesta on pitkä joululoma Suomessa :) 

Joulutunnelma ja antibiootit yhdistettynä

"To Do" -list, muutamia tenttejä puuttuu tästäkin vielä..

Voisiko uudenvuoden lupaukseni olla että päivitän blogia ainakin pari kertaa kuussa? :D Onhan tämä kirjoittelu hyvä tapa pakoilla tuota farmiksen kirjaa joka odottaa lukemista koneen vieressä ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti