tiistai 14. lokakuuta 2014

Myöhäinen postaus


Kun tätä neljättä vuotta eläinääketieteellisessä on ehtinyt mennä jo yli kuukausi, istuessani toista yöpäivystystäni päätin että nyt on erittäin hyvä aika laittaa blogiinkin jotain elom merkkejä :D Koulun aloitus oli heti niin reipas että kaikki "ylimääräinen" - johon luen mm. blogin päivittämisen - on saanut jäädä taka-alalle. Opiskeltavat aineet ovat jo aikalailla itse asiaa: kirurgia, sisätaudit, parasitologia, anestesiologia, infektiotaudit ja muut joita en juuri nyt kolmelta aamulta muista luetella :)

Päivystyssettiä, oli mulla terveellisempää ruokaa vielä jääkaapissa :D
Neljännen vuosikurssin opiskelijat suorittavat siis kukin vuorollaan yöpäivystyksiä koulun sairaalassa. Vuoden aikana (päivystyksen takia) valvottuja öitä kertyy seitsemän. Opiskelijat ovat valvovan lääkärin ja hoitajan mukana, valvovat sairaalassa sisällä olevien potilaiden tilaa, avustavat mahdollisissa sisään tuotavissa tapauksissa ja seuraavat eläinlääkäriä työssään. Itselläni on syksyn aikana kolme päivystystä, eli tämän yön jälkeen vielä kerran. Täytyy sanoa että ensimmäinen päivystys meni yllättävän kevyesti luultavasti sen takia että kaikki oli uutta ja oli hienoa vihdoin päästä päivystämään, kun siitä oli kuullut juttuja jo useamman vuoden. Nyt toisessa päivystyksessä istuessa väsymys alkaa ilmoittaa itsestään nopeammin, vaikkakin potilaita on enemmän ja onhan tämä edelleen kiinnostavaa :D


Syyskuun alusta tuntuu olevan niin kauan aikaa etten edes yritä muistella mitä kaikkea tässä välissä on tapahtunut. Mutta voin varmasti sanoa että iso osa ajasta on mennyt koulussa tai kouluun liittyvien asioiden kanssa. Nyt lokakuussa on jo useampia erilaisia deadlineja esseille, pienia välitenttejä ja osaeksameita eri aineissa ja pitääpä meidän huomiseksi esimerkiksi kyhätä ryhmätyönä esitelmä aiheesta kissojen megakoolon sisätauteihin. Vaikka nämä tehtävät erikseen eivät kuulosta lainkaan ylitsepääsemättömiltä, niistä kertyy pian mukava jatkumo joka loppuu (tai taukoaa) luultavasti vasta joulukuussa.

En alunperin tarkoittanut että tämä blogipostaus olisi mikään valitus siitä kuinka rankkaa on eläinlääkiksen nelosella, joten selailin kännykän kuva-arkistoa ja laittelen tänne otteita Tarton elämästä kuvateksteillä. Niiden kautta voin vähän päivittää sitä mitä kaikkea täällä on reilussa kuukaudessa ehtinyt tapahtua :)

Zoomeedikum oli saanut komean julkisivun kesän aikana

Koulun alun kunniaksi Tarton kirjakaupasta lähti mukaan eläinlääketieteen käsikirja. Toisesta kaupasta kävimme hakemassa ompelutarvikkeet kirurgian praksoja varten.

Lyhyeen aikaan mahtuu todella paljon luentoja eläinlääkiksessa :D


Neljäjalkainen kämppäkaveri piristää myös raskaita päiviä <3

Ensimmäiset kirurgian ompeleet...

... ja mun eka potilas (N:n rikkinäinen hanska) :D potilas selvisi operaatiosta ;)

Jatkossa toivon pystyväni/muistavani/viitsiväni päivittää blogiani hiukan tunnollisemmin kuin tähän mennessä, mutta en lupaa mitään ;) jos jotain tiettyjä teemoja olisi kiva täällä lueskella niin aina saa ehdottaa. Minulle on tullut kyselyitä täällä opiskelusta, kiitos niistä :) Useampi viesti on ollut pohdintaa siitä, uskaltaako sitä nyt lähteä Tartoon opiskelemaan jne. Lyhyt vastaus on että tottakai! Opiskelijoilla on täällä oma yhteisönsä, jossa kaikki auttavat kaikkia ja kielen vaihtuessa englanniksi ei ole enää tarvetta oppia viroakaan ihan niin nopeasti :) koitan vastailla teille vielä henk. kohtaisesti sähköpostilla ja ehkäpä siitäkin voisi kirjoittaa oman postauksensa? Nyt lähdemme päivystysparin kanssa kierrokselle katsomaan miten tämän yön potilaat jaksavat :)


5 kommenttia:

  1. Harkitsen itsekin eläinlääkärin opintoja ja vielä hevosiin erikoistumista. Itseäkin vähän jännittää tuo, että Suomessa eläinlääkikseen pääseminen taitaa olla aika hankalaa, saatika erikoistumaan. Sattumalta löysin blogisi, kun googlailin mahdollisuuksia opiskella tartossa. Siskoni kävi siellä koulunsa mukana ja sanoi, että siellä pääsisi opiskelemaan hevoseläinlääkäriksi? Onko sinulla kertoa jotai opiskelumahdollisuunsista siellä tartossa? Ja koska Suomessa opiskelu erikoistumisineen kestäisi 10 vuotta plus mahdolliset välivuodet, niin tiedätkö kauanko siellä menisi opiskella hevoseläinlääkäriksi? Ja opiskelu tapahtuu varmaankin englanniksi, niin onko se vaikeaa jos englanti ei ole se kaikkein vahvin aine? Kiitos jos vastaat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja anteeksi viivästynyt vastaus!
      Erikoistuminen tietyn alan eläinlääkäriksi kestää EU:n alueella lähestulkoon saman verran maasta ja kouluista riippumatta. Alkuun tulee valmistua "perus"eläinlääkäriksi (Suomessa ELL tai täällä DVM - Doctor of Veterinary Medicine). Siinä välissä lähdetään tavallisesti töihin tulevan erikoistumisalan suuntaan, tässä tapauksessa siis varmaan hevosklinikoille. Kun erikoisala on varmistunut, haetaan uuteen kouluun tekemään erikoistumisopintoja työn ohessa. Tämän enempää en osaa tältä istumalta kertoa erikoistumisesta, mutta erikoistuminen tapahtuu usein työn ohella tutkimusta tehdessä :)

      Täällä Tartossa voi valmistua eläinlääkäriksi ja varmaan myös hakea erikoistumaan hevosiin koulun (6v) jälkeen. Tällöin työskentelisit koulun klinikalla (yliopistollinen sairaala) ja tekisit samalla erikoistumista. Toki täältä voi valmistua eläinlääkäriksi (DVM) ja sen jälkeen vaihtaa koulua Suomeen tai muuhun maahan, jossa on mahdollista tehdä erikoistumista yliopistotasoisella hevosklinikalla.

      Jos hallitset englannin keskustelun melko hyvin, luulen että täällä koulussa kielitaito paranee opiskelujen ohessa. Tieteellinen teksti (koulukirjat ja muu lääketieteellinen aineisto) on toki hieman hankalampaa luettavaa, mutta siihenkin tottuu :) Jos haluaa ulkomaille opiskelemaan, kannattaa panostaa jo nyt englannin opiskeluun, etenkin käyttämään englantia keskustelussa.

      Tsemppiä opintoihin, toivottavasti oma koulu ja ala löytyy! :)

      Poista
  2. Jos tarttoon haetaan yo-kirjoitusten ja lukion päättötodistuksen perusteella, oliko sulla mimmoiset arvosanat jos saa kysyä? :) Mietin onko itselläni millaiset mahdollisuudet kun lukion ka (2 vuoden opiskelija olen) jotain 8 luokkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja haluisin vielä kysyä (jossain aiemmassa postauksessa kerroit opiskelleesi helsingissä kotieläintiedettä?), oliko sinne vaikea päästä? :) Ja opiskelitko siis maataloustiedettä? :)

      Poista
    2. En enää tarkkaan muista omia keskiarvoja tai todistuksia, mutta olisiko lukion päättötodistus ollut keskiarvoltaan jossain 8-8,5 välillä.. Kirjoitusten arvosanojen keskiarvo minulla oli E, joista huonoin oli biologia (M). Kasin keskiarvo kuulostaa oikein hyvältä kouluun hakiessa :)

      Opiskelin lukion jälkeen vuoden Viikissa kotieläintiedettä ennen kuin pääsin Tartoon eläinlääkikseen. Kotieläintieteelliseen haettiin lukion todistusten ja pääsykokeen perusteella. Aineisto oli silloin MTT:n julkaisu Suomen maataloudesta vuodelta x. Aineisto sisälsi taulukoita, tilastoja ja lukuja, esimerkiksi kuinka paljon tuotettiin mitäkin lihaa ja paljonko oli vienti ulkomaille jne. Näiden pikkutarkkojen tietojen lisäksi pääsykoe pohjautui lukion biologiaan (kyseltiin muun muassa Mendelin periytymissäännöistä jotain yleisiä). Osa kysymyksistä oli mukavan helppoja, osia taas joutui pohtimaan. Mutta lopulta hyvn kävi ja pisteet riittivät kouluun :) Hain siis maataloustieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan pääainetta "kotieläintiede". Kotieläintieteestä voi valmistuessaan erikoistua jalostus- tai ruokintapuoleen, yleisesti tuotantoeläimiin (lehmät, siat..) mutta mahdollista on opiskella myös koirien jalostusta jne :)

      Poista