maanantai 29. elokuuta 2011

Õhtul käisime kinos!

Tänään oli hieman pelätty ensimmäinen viron kielen koe. Minusta on vieläkin vaan niin uskomatonta että viikon koulutuksen jälkeen olemme jo lounastajaporukkamme kanssa tilailleet ravintolassa ja asioineet muuallakin pieniä pätkiä ihan eesti keeles! Ja haluaisin heti karsia sen ennakkoluulon että viro on ihan kuin suomea, vain muutama sana kuulostaa hauskemmalta kuin suomessa. Ei, viro on täysin oma lukunsa jonka opiskelu tulee aloittaa ihan samall asenteella kuin minkä tahansa muunkin kielen: sanat taivutuksineen opiskellaan oppikirjasta, samoin lauseiden muodostukset ja erinäiset poikkeuksien poikkeukset! Kuitenkin suomen kielestä on hurjasti hyötyä - meillä suomalaisilla on jo valmiiksi oikeanlaiseen nuottiin ja samankaltaisiin lauseisiin tottunut kielikorva :) Koe itsessään sisälsi samanlaisia tehtäviä kuin olimme tunnilla tehneet, eli opettaja ei todellakaan halunnut saada ketään kiinni tässä kokeessa vaan halusi lähinnä testata, olimmeko ymmärtäneet tähän asti oppimamme.


Eilen sunnuntaina kävimme Otepäässä vierailulla. Tämä retki on ilmeisesti erottamaton osa kielikurssia ja jonkinlainen perinne. Mielestäni oli todella mielenkiintoista käydä tutustumassa muihinkin Viron osiin, sillä en todellakaan ole ennen eläinlääkkisurani alkua astunut jalallanikaan Viron kamaralle! Vierailimme muun muassa paikallisessa ylpeydessä Otepään talviurheilukeskuksessa, jonka jälkeen kävimme käyskentelemässä eräänlaisella talviurheilulajien treenausalueella, jossa ladut toimivat myös kesällä asfaltoituina rullasuksireitteinä. Kävelyreittimme päättyi Otepään uuden hyppyrimäen alle. Vaikka kotipaikallani Lahdessa onkin korkeampi hyppyri, maisemat ovat kuitenkin vähän komeammat kuin Lahdessa! Viron maaseutu on tosi tasaista ja tuntuikin että kaikki mäet on koottu yhteen paikkaan, Otepäähän ja tietysti yksi, toomemägi, on säästetty Tartolle :)
Maisemaa Otepäästä

Tänäänkin saimme vähän seikkailla, kun kävimme neljän hengen seurueessa katsomassa "Bad Teacher" -elokuvan Tasku -kauppakeskuksen elokuvateatterissa. Siinä missä Suomessa leffan tekstitykset ovat suomeksi ja ruotsiksi, täällä tekstit ovat myös kahdella kielellä - eestiksi ja venäjäksi. Tällä kertaa ainakin keskityimme ihan vain lukemaan viron tekstejä ja kuuntelemaan tietysti amerikkalaista ääniraitaa :D Niinkuin monessa muussakin paikassa on tullut huomattua, myös leffateatterissa totesimme että hintataso ei juuri päätä huimaa: leffaliput olivat 3 euroa kappale siinä missä suomessa maanantai -illan leffasta saisi varmaan maksella jotakin 7 ja 10 euron välillä!

Huomenna kielikurssi jatkuu normaaliin tapaan kello 9 aamulla, parempi siis lähteä lueskelemaan eestiä. Tein löydän yhdestä Tarton kirjakaupasta ja ostin kirjan koirien terveyden ylläpidosta (hintaa tällä löydöllä oli huimat 3 euroa!) Tieto itsessään on melko alkeistasoista ihan jokaiselle koiranomistajalle suunnattua, mutta lueskelenkin sitä oppiakseni alan sanastoa vähän sieltä täältä. Kieliympäristöä kannattaa kuulemma alkaa rakentaa heti kun jotakin virosta ymmärtää. Opettaja lupasi että kieli alkaa kehittyä vielä enemmän kun meidät sekoitetaan virolaisten opiskelijakollegoidemme kanssa samoihin ryhmiin!

4 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida! Ehdin lukea tähän asti blogiasi ja en voi muuta sanoa että ihana löytää tälläinen blogi! :D Tuntuu, ettei mistään löydy tietoa miten käytännössä Tartoon eläinlääkäriksi opiskelu toimii..

    Olen siis itse abiturientti ja kirjotukset menossa. Olen aina haaveillut eläinlääkäriksi pääsemistä, mutta tosiaan fysiikka, kemia ja matikka (ei siis laskurutiinia nimeksikään) eivät suju yhtään. Tarkoitus olisi pitää nyt välivuosi ja opiskella kokopäiväisesti..

    Lisäksi olen pitkään kypsytellyt mielessä Tartoa, mutta kielipääni on todella huono eikä englantikaan suju hyvin.. Kai sitä käyttäessä oppii :D

    Itselläni tulee varmaan liuta kysymyksiä myöhemmin kun ehdin kunnolla paneutua tähän, mutta aluksi haluaisin udella että millaiset arvosanat sait lukiosta? Entä Mitä kirjoitit? No ei ole pakko vastata, mutta olisi ihana jos voisin kysellä mahdollisesti sinulta hieman lisääkin? :)

    VastaaPoista
  2. Moi Sofie,

    Vaikka fysiikka ja kemia eivät sujuisikaan, laskurutiini on mahdollista saavuttaa raa'an työn kautta. Itse olen siitä esimerkkinä, lukion jälkeen olin lukenut vain muutaman fysiikan kurssin ja kemian viimeiset kurssit kävin vasta abivuotena kun havahduin viime hetkellä että näitähän tarvitaan eläinlääkikseen. Päästyäni kotieläintieteelliseen sisälle kävin heti syksyllä suorittamassa iltalukiossa loput fysiikan kurssit ja kyllä kannatti! Tammikuussa 2011 alkoi pitkä valmennuskurssi ja laskuja tuli tehtyä lukuisia joka päivä toukokuuhun asti. Vaikka fyssa ei ole ikinä ollut niitä minun lemppariaineitani, tiesin silloin että se on nyt vaan pakko oppia ja olen pikkuhiljaa oppinut jopa vähän tykkäämään laskemisesta :D Eli älä anna sellaisen pikkuseikan kuin laskurutiinin olla haaveammattisi tiellä! :)

    Kielitaito karttuu täällä pakon kautta ;) Alusta alkaen luennot ja käytännön tunnit ovat viroksi (osa opettajista puhuu englantia/suomea) ja joulukuussa tehdään jo ensimmäiset tentit viroksi. Kuulostaa kamalalta, mutta kun kerran on lukenut tenttimateriaalin viroksi niin vastaaminen sujuu oikein mukavasti. Välillä on jopa hankalampi keskustella anatomiasta tai muusta alaan liittyvästi suomeksi, kun sanoja saa hetken haeskella :D Kielipää ei ole este tänne hakemiseen, kunhan vain saat joltain sitten apua hakemusvaiheessa, joka suoritetaan englanniksi! :)

    Itse kirjoitin lukiosta E:n paperit, aineeni olivat biologia, äidinkieli, ruotsi, englanti, lyhyt matematiikka (luin pitkän kurssit) ja terveystieto. Jos jotain tekisin toisin niin kirjoittaisin varmaan fysiikan tai kemian tai molemmat. Mutta ylioppilastulokset eivät ole ainut kriteeri kouluun pääsemiseksi. Tärkeää on myös hakijan osoittama motivaatio ja harrastuneisuus.


    Ja vielä yksi vinkki: älä ajattele että pidät "suosiolla" välivuoden, vaan hae niin tosissaan kun vain abivuotena jaksat hakea kouluihin! Saat ensinnäkin kokemusta hakemismenetelmistä ja voihan sitä vaikka päästä sisällekin heti ensimmäisellä kerralla :) Tsemppiä vimeisiin kirjoituksiin ja hakemisiin, laita lisää kysymyksiä kun keksit niitä! :)

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Bongasin vasta nyt mielenkiintoisen blogisi. Itse olen vasta vähän aikaa pohtinut, että jos hakisi sinne eläinpuolelle. Suomessa olen kyllä niin kaukana lähtöpisteiden ja pääsykokeen pänttäämisen kannalta. Ja tajusin, että eihän Viro nyt niin kovin kaukana olekaan :) Joten kyllä mä tässä paperit laitan sisälle, kunhan kesäloma koittaa.

    Itse olen miettinyt tuota motivaatiokirjettä, kun mulla ei ole sen ihmeellisempää kokemusta eläimistä kuin mitä kotona on ollut koiria, kissa ja kani. Tosin edellinen koira joutui aika tiuhaan eläinlääkärin luona asioimaan kun se sairasti vakavaa aivosairautta (syringomyeliaa) ja kuolikin nuorena. Mutta vaaditaanko sinne pääsyyn jotain ekstrakokemusta eläimistä? Intoa kyllä mulla on ja hoitoalalla olen ollut (ihmispuolella) :)

    p.s Lahti on kiva paikka, itsekin siellä asustelen :))

    VastaaPoista
  4. Moikka,

    tosi hienoa että haet tänne "meille" elukalle! Oikeastaan Tartossa opiskelu tarkoittaa välimatkoiltaan samaa kuin jos päättäisi lähteä vaikka Lahdesta opiskelemaan Kuopioon. Tässä on vaan välissä maiden raja ja osa matkasta tehdään laivalla tai lentäen :D

    Motivaatiokirjeeseen ei tarvitse keksiä hurjaa luetteloa eläinkokemusta, minulla oli oikeastaan vain ratsastusharrastus, kilpailevan tokokoiran koulutus ja viikon työhöntutustuminen hevosklinikalla :D Hoitoalan kokemus kannattaa ehdottomasti tuoda esille! Ja onhan sinulla ollut kotona jo kolmea eri eläinlajia :) Tärkeintä on että kirje perustelee sen, miksi juuri sinut kannattaa valita EMÜ:n opiskelijaksi. Omassa kirjeessä mainitsin myös kiinnostukseni opiskella ulkomailla sekä oppia uusi kieli. Kunhan kerrot rehellisesti sen, miksi haluat eläinlääkäriksi ja miksi olisit hyvä opiskelija EMÜ:lle, motivaatiokirjeestä ei kannata ottaa sen enempää stressiä! :)

    Jos on kysyttävää jossain hakuvaiheessa niin ilmoittele blogiin tai sähköpostiin, autan niin paljon kuin vaan muistan omista hauista :D Tsemppiä hakuun, toivottavasti nähdään syksyllä Tartossa! :)

    VastaaPoista