tiistai 12. maaliskuuta 2013

Uutta infoa kouluun hakemisesta!

Noniin, pitkästä aikaa info kouluun hakemisesta saavuttaa allekirjoittaneen :D Tänään söötmisen taulukoita opiskellessamme käytävän pöydältä löytyi flaijeri uudesta englanninkielisestä eläinlääketieteen koulutusohjelmasta ja siihen hakemisesta. Uusina vaatimuksina ovat siis:
- SAT -testi biologian (ja mielummin vielä biokemian) osalta
- todistus englanninkielen taidosta (TOEFL/IELTS/CAE)
- Motivation letter (=avoin hakemus) + dokumentit aikaisemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta

Jos saimme tästä nyt oikein selvän niin suomalaista ylioppilastodistusta ei enää kouluun hakiessa kysellä.. Korjaan tiedon jos se jossain vaiheessa osoittautuu vääräksi :)

Flaijerista paikansimme myös ihan pikkuisen virheen: tutkintonimikehän ei ole suoraan "DVM" eli eläinlääketieteen tohtori, vaan meistä tulee kuuden vuolen opiskelun tuloksena eläinlääketieteen lisensiaatteja (ELL), josta voi halutessaan väitellä ELT:ksi...
Edit: Korjataan ylläolevaa osaa siltä osin että meistä ei täällä tule myöskään "lisensiaatteja", niinkuin suomalaisista kollegoistamme vaan tutkinto on todellakin DVM, tämä "doctor"ei vain tarkoita sitä väittelyn kautta saatavaa tohtorin nimikettä josta puhutaan suomen kielessä. Uutta tietoa myös minulle :)

Lisään tähän vielä skannatun esitteen:




Eli uusilla opiskelijoilla on hakuprosessissa tehtävänä vielä pikkuisen enemmän paperi- ja muuta ylimääräistä työtä, luulen että kaikki nuo vaaditut dokumentit on helppo kasata jos todella on päättänyt valmistua eläinlääkäriksi ;) Minulle saa edelleen laittaa kysymyksiä opiskelusta, hakemisesta ja ihan mistä tahansa mailin kautta tai suoraan postauksien alle! Ja käykää katselemassa lisätiedot tuolta koulun kotisivuilta: https://www.emu.ee/en/vetstudies !

Ihanaa kevättä (tai tulevaa sellaista), täällä olisi enää reilu viikko aherrusta (sis. 3 tenttiä) ennen 1,5 viikon Suomi -lomaa! :))

8 kommenttia:

  1. Niin siis Tartosta valmistuvista nimenomaan EI tule lisensiaatteja, koska sellaista tutkintonimikettä ei Virossa ole käytössä. DVM on ihan oikea, se ei vain käänny suoraan suomeen tohtoriksi. "Eläinlääkäri" on se poliittisesti korrekti titteli.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen blogi sinulla! Omissa suunnitelmissa siintää myös ajatus eläinlääkäriksi valmistumisesta tulevaisuudessa. Kysymysmerkkinä vielä vain tuleeko opinnot aloitettavaksi koto-Suomessa vai tuleeko eteen lähtö Tarttoon...? :) Aiemmin Tartossa opiskelu tuntui hirmuisen kaukaiselta ja pelottavaltakin ajatukselta. Nyt kuitenkin sinun ja muiden tarttolaisten blogeja lukiessa vaihtoehto ei tunnukaan enää niin mahdottomalta. =)
    En ole ehtinyt vielä blogisi jokaista sivua lukemaan, mutta kysyn nyt että:
    -kuinka nopeasti/helposti uusi kieli alkoi sujumaan? olen saanut käsityksen, että arjessa siellä suomeakin kiitettävästi kuulee kun suomalaisia opiskelijoita on niin paljon...
    - minkälaista aluetta Tarton seutu on asuinpaikkana? Ulkoilu-, harrastus-, kulttuurimahdollisuudet minkälaiset?
    - minkälaista koiraharrastajaporukkaa paikkakunnalla on? Itse hosun koiruuksien kanssa milloin minkäkin koiraharrastuksen parissa; niin TOKOn, näyttelyiden kuin aginkin ja minulle on tärkeää että ne pysyvät arjessani jatkossakin.

    Tällaisia pohdintoja mielessä pyörii ;)

    VastaaPoista
  3. Vastaan tähän julkisesti niin muutkin saavat samalla vastaukset :) Ensinnäkin viron kieltä ei kannata jännittää, jokainen vuosikurssi on tähän asti kyennyt jo kirjoittamaan joulun aikaan tuleva ensimmäiset eksamit viroksi ja arkielämän asiointi sujuu alkuun tarvittaessa myös englanniksi esimerkiksi pankissa. Ensi syksynä aloittavien ei tarvitse jännittää viron kieltä edes niin paljon, sillä ensi syksystä alkaen opetus tapahtuu englanniksi. Ja omasta kokemuksesta voin sanoa että suomea tulee puhuttua koulupäivän aikana ihan tarpeeksi väliajoilla, tunneilla tietysti hoidamme "viralliset" keskustelut viroksi, sillä niihin osallistuu luonnollisesti koko luokka.

    Itse olen todella ihastunut Tartoon asuinpaikkana, enkä varmasti ole ainut! Suomen kotikaupungissa ei ole läheskään näin paljon puistoja ja koiran lenkitysmahdollisuuksia näin lähellä keskustaa. Esimerkiksi yksi meidän omista rutiinilenkeistä kulkee puistoteitä pitkin aina Raekoja platsin (raatuhuoneen tori) kautta upealle Toomemäelle ja jälleen puistoja pitkin takaisin kotiin :) Kulttuurimahdollisuudet ovat mahtavat niin katselijana kuin itse tekijänäkin. Käymme kerran-pari kuussa katsomassa teatteria/musikaaleja/balettia/stand uppia/keikkoja eri puolilla Tartoa. Jos teatteri kiinnostaa niin käypä katselemassa Tartu Vanemuise teatterin sivuja, sieltä näkyy heidän ohjelmistoaan :)

    Suolet ry (Suomalaiset eläinlääketieteen opiskelijat Tartossa) järjestää omille jäsenilleen koiraharrasteita (agi/toko/välillä näyttelykoulutus/match show) ja onpa Tartossa oma "koerteklubi Säde", jolla on myös agitreenejä, mahdollisuuksia siis löytyy ja suuri osa koiranomistajista harrastaa jotain koiransa kanssa. Jos kiinnostusta löytyy niin jäsenet saavat myös omia ryhmiä ohjattavakseen, pidemmälle ehtineet agitreenaajat taitavat pitää treenejä välillä toisilleen ja aloittelijaryhmille. Näyttelymatkat myös Latviaan, Liettuaan ja Venäjälle onnistuvat eli valioita on kätevä käydä metsästämässä Viron lisäksi myös muualta baltiasta ;D Ainakin verrattuna Suomen kotikaupunkiin, Tartossa on paljon helpompi päästä mukaan agitreeniin ja muutenkin harrastaa omien koirien kanssa :)

    VastaaPoista
  4. Tuosta kielitestistä. Huomasin tässä talven aikana että nettisivuilta oli hakemusvaatimusten kohdalta kadonnut tuo vaatimus. Tarkistin asian, niin kielitestiä ei tosiaan tarvitse tehdä, vaan katsotaan että SAT:n suorittaminen todistaa tarvittavan kielitaidon :).

    VastaaPoista
  5. Kiitos Iitu kovasti nopiasta vastauksesta! Mukavaa kuulla ajatuksia ihan paikkakuntalaiselta! :)
    Ai, jostain kuulinkin huhuja tuosta kielen vaihtumisesta. Millä kielellä olet itse siis opiskellut??
    Kuvista olen katsellut, että alue näyttääkin todella koira- ja ulkoilmaihmisystävälliseltä.
    Heh, kävin tuolla Vanemuine-teatterin sivuilla ja olipas kyllä hauska selata ohjelmistoa: Tajusin yhtäkkiä etten ollut kääntänyt sivuja englannin kielelle vaan lueskelin viroa. Todella paljon pystyi "arvailemaan" mitä tekstissä suomeksi luki, kun esim. Puhdistus on Puhastus ja Pähkinänsärkijä hauskasti Pähklipureja. Tylsää ei tuon kielen opettelu ainakaan olisi! :D

    Harrastusmahdollisuudet kuulostavat myös hyviltä! :)

    VastaaPoista
  6. Olen tässä herätellyt ajatusta hakemisesta Viroon lukemaan itseni hammaslääkäriksi. Osaatko sano että onko hammaslääkis myös englanniksi vai opiskellaanko siellä viroksi? Olen löytänyt vain sinun ja joidenkin yleisen puolen lääkisläisten blogeja, mutten kenenkään hammäslääkiksessä opiskelevan. :/ Ja onko hammaslääkiksen SAT-testin vähimmäispistemäärä 640 niin kuin yleisellä puolella? Blogiasi on ollut mukava lukea! :) Tullut jo sellainen olo, että ehkä sitä uskaltaakin hakea vaikka rajojen ulkopuolelle kouluun.

    VastaaPoista
  7. Moikka Mirva,
    hammaslääkiksestä en osaa vastata niin paljon, tunnen suomalaisia pelkästään yleislääkiksen puolelta... Mutta ainakin lääkiksessä on tällä hetkellä käytössä opetusohjelma joka alkaa englanniksi ja kolmannen vuoden aikana vai olikohan sen jälkeen kieli vaihtuukin viroksi. Luulisin että tähänkin on tulossa kokonaan englanninkielinen linja, se kun on jonkinlainen EU:n määräys että opiskelumaksua ei saa periä enää opiskelijalta joka opiskelee maan äidinkielellä. Itse opiskelen siis viroksi koko koulutusohjelman, koska aloitin ennen vuotta 2013.

    Jos tapaan Tarton suomalaisen hammaslääkisläisen, voin kysellä häneltä lisää! Yksi keino selvittää lisää on tietysti ottaa yhteytta TaSLoon (Tarton Suomalaiset Lääketieteen opiskelijat). Heillä on omat kotisivut ja sieltä löytyy myös yhteystietoja, veikkaisin että he saattaisivat tietää hammaslääkiksestä minua enemmän, vaikka opiskelevatkin yleislääketiedettä :)

    Kun ulkomaille on kerran lähtenyt opiskelemaan, se tuntuu ihan normaalilta ja välillä sitä oikeastaan unohtaa että koulu onkin aivan toisessa maassa! Tsemppiä hakuihin, voin suositella Tartossa opiskelua :)

    VastaaPoista