torstai 1. toukokuuta 2014

Studying vet med at EMÜ

Moikka,
ajattelin nopeasti käydä lisäämässä linkin koulumme uuteen esittelyvideoon jos vaikka haluaisitte sen nähdä :) Videolla esiintyvät siis koulumme "ulkomaalaiset" eli tähän mennessä pääosin suomalaiset opiskelijat jotka kertovat omaa tarinaansa meillä opiskelusta. Nyt jatkuu vappuloman vietto, etenkin kun Wäinö on päässyt vanhempien hoitoon mökkeilemään :D Päivitystä tähän asti tapahtuneesta opiskelusta tulossa piakkoin :)

https://www.youtube.com/watch?v=aBk9BwWYbKU

6 kommenttia:

  1. Hei ! Olin sen verran laiska enkä jaksanut lukea koko blogia läpi,joten millaista opiskelu Virossa on ? Tuottaako kieli ongelmia vai onko se helppoo ku heinän teko ?:D Itsekin toiveammattina ois eläinlääkäri mutta luultavasti itsekään en pääse Helsinkiin joten mietin Viroa. Millaset mahdollisuudet suomalaisella on opiskella/työskennellä Virossa ja millaset on hinnat sielläpäin ? Tottakai se vaatii varmaan aika paljon aikaa ja motivaatioo opiskella Virossa mutta jos kielipään ei ole oltava täysi 10 niin se vois olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto ! Ja sori tää kysymyksien paljous,mietityttää vaan nyt aika moni asia jatko-opiskeluun liittyen vaikka vasta aloitan lukion.

    VastaaPoista
  2. Itselleni eläinlääketieteen opiskelu Tartossa on ollut mahtava kokemus ja olen todella onnellinen että asiat aikanaan järjestyivät niin että päädyin Eesti Maaülikooliin! Meidän vuosikurssimme opiskelee vielä viroksi mutta vuodesta 2013 eteenpäin aloittavat ulkomailta tulevat opiskelijat opiskelevat koulussamme englanninkielisessä koulutusohjelmassa. Eli opiskelu- ja tenttikieli on englanti, mutta toki arkielämässä on hyödyllistä osata viroa. Minulle viron kielen opettelu ei tuottanut suurempia ongelmia, meillä oli koulussa puolen vuoden ajan viron kielen tunteja ja sen jälkeen kieltä on oppinut koulussa ja käytännön elämässä ihan vaan yrityksen ja erehdyksen kautta :D

    Tartto on erinomainen vaihtoehto eläinlääketieteen opiskeluun, suomalaisia opiskelijoita kohdellaan koulussa ihan yhtä hyvin kuin "kotimaisia" opiskelijoitakin. Elämiskustannukset (ruoka, vuokra jne) ovat hieman edullisemmat jos verrataan vaikka siihen että opiskelisi ja asuisi Helsingin seudulla. Toki "kotimatkoihin" kuluu enemmän rahaa kuin Suomessa opiskelevalta ja Suomessa tulee vierailtua harvemmin, itseltäni yksisuuntainen matka vie koiran kanssa n. 9 tuntia eli joka viikonloppu ei todellakaan jaksa lähteä reissaamaan Suomeen.

    Lukiossa kannattaa ottaa kemia, fysiikka, bilsa ja matikka (pitkä mielellään) vaikka kaikki aineet eivät aina ihan nappaisi. Myös kouluun pääsemisen jälkeen palataan perusasioihin vaikkapa kemian pH -ja laimennuslaskujen tai fysiikan sähköopin kanssa. Tsemppiä hurjasti lukio-opintoihin ja kysele ihmeessä lisää jos jotain jäi epäselväksi! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tosi paljon ! Kerta englannilla pärjää nykyään jo noin hyvin, niin miten hyvä sen pitäis sitten olla ? Mulla oli nyt ysin lopulla 8 tai 9. Pitää lukiossa panostaa ihan täysillä opiskeluun,jos sais sen verran hyviä arvosanoja. Ja sitten,puhut blogissa vierailuista Suomessa. Kuinka usein sitten yleensä käyt Suomessa ja paljonko siitä aiheutuu kustannuksia ? Paljonko sulla kulu aikaa opiskeluun/miten paljon jäi sitä ihan oikeeta vapaa-aikaa? Ja sori tää kysymyksien paljous,mutta pakko saada edes jostain tietoo, sillä jos Tartoon aion hakee niin täytyy hommata kyllä rutkasti rahaa opiskeluun ja asumiseen,vaikka osan maksais kyllä varmaan vanhemmat. Ja oisko sulla kertoo jotain mikä mun täytyis nyt välttämättä tietää opiskelusta eläinlääkäriks virossa ? :)

    VastaaPoista
  4. Ja vielä yks kysymys,hävettää jo tää kysymyksien määrä. :D Olin eläinlääkärillä työelämääntutustumisessa,ja se oli tosi mielenkiintoista. Näin kaikenlaista lemmikkipossusta hevosen lopetukseen ja kissojen leikkuuseen asti. En aiemmin ollut siis nähnyt mitään tommosta livenä,ja se kissojen leikkaaminen ottikin sitte vähän koville. Alku näytti hyvälle,mutta sitte rupeskin pyörryttää (ensimmäinen kerta ku meinasin oikeesti pyörtyä. :D) Onko siis kyse vain tottumattomuudesta vereen leikkaustilanteessa (pienemmät haavat ei tee pahaa ) vai onko kyse vaan siitä etten kestä nähdä paljoa verta oikeissa tilanteissa ? Jos näin on niin joudunko unohtamaan haaveen päästä eläinlääkäriksi/kannattaako edes yrittää ? Ja SUURI KIITOS kaikista vastauksista,on ollu jo aiemmistakin paljon hyötyä ! :)

    VastaaPoista
  5. Englannissa ei oikeastaan ole väliä sillä kouluarvosanalla vaan sillä kuinka käytännön elämässä pärjäät englanniksi, mutta uskoisin että noiden arvosanojen perusteella pärjäisit mainiosti koulussa englanniksi. Ja lisää oppii siinä samalla kun koulu etenee :)

    Itse vierailen Suomessa kesä- ja joululomien lisäksi vain pari kertaa vuodessa, enimmäkseen sen takia että opiskelu on aika sitovaa myös vapaa-ajalla (harvoin kehtaan käyttää arvokasta opiskeluaikaa matkusteluun). Mutta jos kalenterissa vapautuu jokin pitempi viikonloppu niin välillä tulee käytyä kotona Suomessa kääntymässä. Matkustamisen kustannukset koostuvat koiran ekinokokkilääkityksestä (5-10 e Virosta Suomeen matkustaessa), bussi- tai junalipuista Tartosta Tallinnaan (n. 10 e suunta), laivalipusta (30e+koira 15e), sekä junalipusta Helsingistä kotipaikkakunnalle (10-20e riippuen junasta). Ja sama summa takaisin matkustaessa, hinnat ovat suurpiirteisiä mutta jonkun idean noista saa :)

    Tartossa asuessani elämä on melkein kokonaan opiskelua, välillä täytyy kehittää muuta tekemistä (balettitunnit, koiratreenit, teatteri, illanistujaiset ym) ettei homma mene ihan överiksi tenttikirjojen kanssa :D Mutta ainakin itselleni on koulun myötä kehittynyt rutiini opiskella koko ajan vähän jotain, jos joskus ei ole mitään tekemistä niin tuntuu että on varmasti unohtanut tehdä jotain. Näin kesäaikaan annan sitten itselleni luvan tehdä kaikkea muuta paitsi koulua, ei tarvitse lukea mitään jos ei halua ja vapaa-ajan saa käyttää ihan vaan kaikkeen mikä sattuu huvittamaan :) Tietenkään ei ole hyväksi opiskella 24/7 mutta eläinlääkikseen lähtiessä voi varautua siihen että seuraavat 6 vuotta menee koulun sanelemana :D

    Ja vastauksena tuohon heikotukseen leikkaustilanteessa voi sanoa että ei ole ollenkaan epätavallista että ensimmäisissä leikkauksissa/avauksissa voi tulla vähän heikko olo, ennen koulua harva on ehtinyt tottua moiseen. Osasyy voi olla se että alitajuisesti jännittää koko avaus-/leikkaustilannetta ja kun on vähän aikaa jännittänyt hartiat korvissa niin seurauksena on pyörtyminen. En usko että tämä asia on sinun ja unelma-ammattisi tiellä, meilläkin kaikki ovat lopulta tottuneet vereen ja eläinten avauksiin, ensi vuonna lähdetään tekemään kirurgiassa leikkauksia elävillä potilailla ja luulenpa että vuosikurssimme opiskelijat ovat kaikki tästä ihan yhtä innoissaan vaikka joskus sama tilanne olisi alkanut heikottaa :)

    Hyvää kesän jatkoa ja hurjasti tsemppiä syksyllä jatkuvaan kouluun, lisää saa kysyä aina kun jotain tulee mieleen! :)

    VastaaPoista
  6. Moikka taas pitkästä aikaa ! Unohin tossa aiemmin kysyä,että miten allergiat vaikuttaa eläinlääkärin työhön/opiskelupaikan saantiin ? Mulla itelläni on lievä siitepölyallergia,ja aiemmin kysyin opolta että haittaako se ja vastaus oli että haittaa. Joten onko mahollista päästä opiskelemaan eläinlääkäriksi ? Ja onko parempi kirjottaa lyhyt matikka ihan hyvänä vai pitkä matikka vähän huonompana? Mulla on nyt ollu jo muutama kurssi pitkää ja ihan ok se on sujunu. Kiitos vielä kerran vastauksista sillä kiinnostas ihan hirveesti toi Viro opiskelupaikkana! :)

    VastaaPoista