tiistai 27. syyskuuta 2011

Fovea costalis processus transversi ja muut

Eilen oli merkittävä päivä, nimittäin ensimmäisen anatomian vahearvestuksen (varmaan suomeksi välitentti?) päivä! Tentin aiheena olivat anatoomised suunad ja tasandid eli termistö, johon kuuluvat mm. kraniaalne/cranialis, kaudaalne/caudalis, mediantasand/planum medianum ja rostralis/ninatipmine. Nämä termit opettajamme kyseli suullisesti. Ensimmäisen osion jälkeen pääsimme tekemään kahta kirjallista osiota, johon kuului noin 9 kirjallista kysymystä, aiheena kaela, kere ja saba luud (periaatteessa nikamat pään ja hännänpään väliltä...) Lisäksi saimme jokainen oman kuvan jostakin aihealueeseen kuuluvasta nikamasta/luusta, johon merkityt osat meidän tuli nimetä. Itselleni osui hobusen (hevosen) kaelalüli ja olin tästä sattumasta todella iloinen, olin nimittäin ehtinyt opiskelemaan kyseisen nikaman huolellisesti. Suullinen osio meni siis itselläni läpi ja kirjallisen tuloksia odotan optimistisesti, sillä onnistuin vastaamaan kirjallisiin mielestäni melko hyvin.

Tenttiin oli mahdollista saada kysymykset eestiksi, suomeksi tai viroksi ja vastata sai ainakin tällä kertaa myös jollakin niistä kolmesta kielestä. Itse valitsin kysymykset suomeksi, mutta päädyin lopulta vastaamaan viroksi, sillä tajusin että en osaa lülien (nikamien) osia suomeksi (mikä on liigesjätke eli processus articularis cranialis/caudalis suomeksi?) Opin tästä sen että seuraavaksi otan myös kysymykset eesti keeles :)

En vaan voi tarpeeksi ihmetellä, kuinka äkkiä olen Tartoon sopeutunut ja kuinka nopeasti sitä oppii hallitsemaan eesti keelen niin että nyt kuukauden täällä eleltyäni voin hoitaa arkipäivän asiat ja opiskella eestiksi! Jos siis eläinlääkis ei Suomessa tärppää, Viro ei ainakaan ole yhtään huonompi vaihtoehto, minulle se oli mahdollisuus päästä kuudeksi vuodeksi "vaihto-oppilaaksi" ja valmistua unelmieni ammattiin.

Myös yksi maailmaa mullistava (okei, ei ehkä kaikkia niin paljoa koskettava) uutinen tuli julkisuuteen eilen: Galenos aiotaan unohtaa lääkisten pääsykoekirjallisuutena! Siispä ensi keväänä ainakin Kuopio, joka on jo ehtinyt julkistaa pääsyvaatimuksensa, hakee tulevat kandinsa perustuen hakijoiden ylioppilastodistuksiin ja valintakokeeseen, joka pohjataan lukion tason fy/ke/bi -yhdistelmään. Tämä tarkoittaa luultavasti hakijamäärien räjähdysmäistä kasvua ja tasoittaa kaikki hakijat samalle viivalle, sillä ne jotka ovat ehtineet opetella tuon rakkaan gallen ulkoa, pääsevät pänttäämään lukion bilsaa (fyssa ja kemia heillä on varmaan hallussa ennestään). Todella hankala sanoa, miten tämä uusi järjestely tulee vaikuttamaan - pääseekö lääkikseen yhä enemmän tuoreita abeja suoraan lukion penkiltä? Joka tapauksessa tsemppiä kaikille hakijoille ensi kevään rutistusta varten! :)

Huomenna päivä alkaa heti kello 8 biometrian (lue excelinkäyttökurssi) parissa, jonka perään saamme kuulla anatomian luennon, jossa vahearvestuksen jälkeen siirrymme ees- ja tagajäsemete luihin, luvassa siis runsaasti koiran, sian, kissan, hevosen ja naudan ranteiden ja varpaiden luiden opettelua! Mutta en valita, tämä on juuri sitä mitä haluan opiskella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti